.

.

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Οικογενειακή φωτογραφία

Μία εξαιρετική φωτογραφία εποχής που κοσμεί τη συλλογή της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών με πλήθος ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.



Λεπτομέρεια που ξαφνιάζει η στολισμένη μπουτουνιέρα του πρώτου κυρίου αριστερά. Πιθανόν να είχαμε ένα ευχάριστο οικογενειακό γεγονός, όπως έναν γάμο ή έναν αρραβώνα. Πάνω από το πουκάμισο φαίνεται αμυδρά μεν αλλά όχι τόσο όσο να μην γίνεται αντιληπτή, η ώραν.



Σε αυτό το κομμάτι της φωτογραφίας βλέπουμε πως φοριέται και το μακρύ πανωφόρι πάνω από παντελόνι τύπου ζίπκας. Ο σχεδιασμός του όμως με κρυφές κουμπότρυπες μας πηγαίνει συνειρμικά στα Ευρωπαϊκά παλτό. Εδώ το παντελόνι ακολουθεί το χαρακτηριστικό μοτίβο της ζίπκας, στένης κάτω, βράκα επάνω και μπορεί άνετα με τόση σούρα-πιέτα να θεωρηθεί ο ορισμός του "φαρδύ".




O δεύτερος κύριος της φωτογραφίας φορά αμιγώς Ευρωπαϊκό ένδυμα, κουστούμι και μάλιστα
φορά και λαιμοδέτη όπως μπορούμε να διακρίνουμε αν εστιάσουμε στην περιοχή του κεντρικού τμήματος του γιακά του πουκαμίσου του.



Η νεαρή κυρία της φωτογραφίας φορά στο κεφάλι της μόνον την τάπλα της. Αποτελεί δε πολύ καλό παράδειγμα του πως φοράμε σήμερα την τάπλα με την παραδοσιακή μας ενδυμασία. Δεν την βάζουμε ούτε κορώνα στο κεφάλι μας αλλά ούτε και σκίαστρο για την αντηλιά στο μέτωπο μας χαμηλά. Επίσης βλέπουμε πως η νεαρή Ποντία δεν πήρε απλά την τάπλα και την τοποθέτησε σε ένα ότι να ναι κεφάλι. Πρώτα φρόντισε την κοσμιότητα του χτενίσματος της και μετά στολίστηκε. Σε απλά Ελληνικά, βρέχουμε και τζελάρουμε το μαλλί και το πιάνουμε όλο πίσω χωρίς να πετάει τρίχα, πόσο μάλλον μπούκλες ολόκληρες, σε πλεξούδα ή κότσο. Η απάντηση στην κλασσική ερώτηση τι κάνουμε τη φράντζα έχει ήδη με τα προηγούμενα απαντηθεί: την εξαφανίζουμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου