.

.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Πρόσφυγες






 Οικογένεια πρόσφυγα Σάββα Χριστοδούλου στο Λαύριο 1/9/1925

Μια πολύ όμορφη φωτογραφία από τα χρόνια της Προσφυγιάς στο Λαύριο.
Την παράσταση κλέβει ο μικρός μαθητής με την στολή του σχολείου του και τα βιβλία στο χέρι. Πέραν του όμορφου της εικόνας η φωτογραφία καταδεικνύει την αγάπη των ανθρώπων μας για την μόρφωση και την καλλιέργεια. Άσχετα αν η ζωή κυλούσε σε μια παράγκα τα παιδιά έπρεπε να μορφωθούν και να προκόψουν.



Η ιστορία διάσωσης των βιβλίων του Φροντιστηρίου Αργυρουπόλεως δείχνει περίτρανα τη θέση της παιδείας και της μόρφωσης στις καρδιές των Ποντίων.


" Τους έδωσαν 4 ζώα σε κάθε οικογένεια για να ζέψουν και να φορτώσουν τα πράγματα τους να κατέβουν από τα βουνά στην Τραπεζούντα. Αυτοί κράτησαν το ένα και το φόρτωσαν με τα όσα από τα υπάρχοντα τους μπορούσε να αντέξει. Τα άλλα τα άφησαν πίσω. Στα χέρια και στις πλάτες φορτώθηκαν τα παιδιά . Τα υπόλοιπα 3 ζώα τα παρεχώρησαν στην κοινότητα και πάνω τους φόρτωσαν 5.000 βιβλία από το Φροντιστήριο κι όσα κειμήλια εκκλησιών μπόρεσαν να διασώσουν τις άγριες εκείνες ημέρες. Έτσι περήφανη και με ψηλά το κεφάλι μπήκε η Αργυρούπολη στην πορεία του μεγάλου Ξεριζωμού"
ΛΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου