.

.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Κάτοικος Λιβεράς Ματσούκας


Από την Λιβερά Ματσούκας μας έρχεται τούτη η φωτογραφία. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές εδώ η ανδρική φορεσιά είναι πολύ στολισμένη και υπάρχει οπλισμός. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο Αρχείον Πόντου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Τόμος 13 σελίδα 169.


Το πασλούκ φαίνεται ρελιασμένο με κοντράστ ρέλι και δένεται σε αυτί στο πλάι. Κι εδώ η ζίπκα είναι στενή κι ο επενδύτης φοριέται με γυρισμένο το φοδραρισμένο μανίκι. Η παλαιότητα της φωτογραφίας δεν μας επιτρέπει να δούμε τι πουκάμισο φορά. Αν και δεν είναι απολύτως εμφανές, ο Λιβερίτης πρέπει να φορά "ώραν" που καταλήγει χαμηλά και φυλαχτό στο στήθος. Ενώ φυλαχτό φορά κι από τον ένα ώμο στο απέναντι πλευρό.
Κάμες διακρίνονται κάτω από τα φυσεκλίκια στο σαλάχι ( το πιο πιθανον, αλλά δεν είναι εύκολο να το πει με σιγουριά κάποιος μιας και είναι πολύ θολή η φωτογραφία στο σημείο αυτό) της φορεσιάς που δένεται χαμηλότερα της μέσης. Επίσης πιθανόν να υπάρχει και ταραπουλούζ γιατί διακρίνονται κορδόνια στα τελειώματα και κάτω από το σαλάχι αλλά μπορεί να ναι και τα διακοσμητικά κορδόνια από τις κάμες.
Στο αριστερά της φωτογραφίας χέρι που κρατά το τουφέκι, ίσως υπάρχει καπνοσάκουλο, αλλά ούτε αυτό μπορούμε με σιγουριά να το πούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου